вертишійка

Матеріал з Вікіпедії - вільної енциклопедії
Перейти до навігації Перейти до пошуку
вертишійка
Wryneck by Pepe Reigada.jpg
наукова класифікація
проміжні ранги
домен:
царство:
подцарство:
Без рангу:
Тип:
підтип:
Інфратіп:
надклас:
скарбу:
скарбу:
клас:
Інфраклас:
скарбу:
сімейство:
підродина:
Вертішейковие (Jynginae Swainson , 1831)
вид:
вертишійка
Міжнародне наукове назву
Jynx torquilla
( Linnaeus , 1758 )
ареал
зображення

     гніздовий ареал

     зімовочную ареал
охоронний статус

Вертишійка [1] , або звичайна крутиголовка [2] ( лат. Jynx torquilla) - птах із сімейства дятлових . Дрібна птиця з довгою рухомою шиєю, по зовнішнім виглядом та поведінкою більше схожа на горобиних птахів, ніж на типових дятлів , з якими її об'єднують насамперед характерну будову ніг - два пальці звернені назад і два вперед, і довгий клейкий мову, а також хвилеподібний характер польоту.

Перелітний птах, зимує в Африці і на півдні Азії. Основний корм - мурахи і їх лялечки, а також інші дрібні комахи . Свої гнізда НЕ видовбує, а займає кинуті дупла дятлів або виганяє з них вже почали гніздитися горобиних птахів.

Російське (а також наукове латинське Jynx - буквально «крутилка») назва вертишейки дано за характерна поведінка, яке вона демонструє в стресових ситуаціях. Узята в руки або захоплена зненацька, птах розправляє хвіст, наїжачує пір'я, звішує крила і з таким видом кидається на кривдника, при цьому обертаючи шиєю, очима, і видаючи булькающие і шиплячі звуки [3] [4] . Якщо засунути руку в дупло із сидячої там вертишейки, то така поведінка створює ілюзію, що в ньому знаходиться змія , а не птах [5] .

опис

Зовнішній вигляд

Узята на руки птах витягує і обертає шию, за що отримала свою назву

Легко пізнавана птах. Розміром приблизно з Жулай або яструбину славку : довжина тіла 17-20 см, розмах крил 25-30 см, маса 32-48 г [5] . Самець і самка мають подібну захисну забарвлення оперення, добре приховує птахів на тлі кори дерев. Верх строкатий, сірувато-бурий з темними поздовжніми плямами, на спині майже зливаються в одне велике пляма. Черево білувате з поперечним струйчатим малюнком, як у дрібних пернатих хижаків . Від кута дзьоба через око і далі вздовж шиї проходить виразна темна смуга, ще одна така ж смуга тягнеться через тім'я і потилицю. На горлі та грудях помітний невеликий жовтуватий або охристий відтінок. Райдужна оболонка темно-коричнева, дзьоб і ноги забарвлені в тьмяний, буро-роговий колір. Молоді птахи схожі на дорослих, але мають більш розмитий малюнок [5] [6] [7] .

На відміну від дятлів хвіст у вертишейки злегка закруглений і складається тільки з м'яких рульового пір'я, через що він не здатний служити опорою на вертикальному стовбурі дерева. Тому птиці добувають собі корм сидячи на гілках або з поверхні землі. Дзьоб коротший і гострий - птахи не довбають деревину, але як і дятли при нагоді добувають корм з-під гниючої кори.

Виділяють 4-7 підвидів, відмінних розмірами, а також відтінками і деталями малюнка оперення [8] .

голос

Jynx torquilla (33693877994) .jpg

Весняна пісня за своєю тональністю і ритму має багато спільного з піснею зеленого , сивого і навіть чорного дятлів [9] , а також схожа на тривожні крики малих соколів , однак більш тихі та спокійні [5] . Вона являє собою серію з 12-18 одноманітних протяжних криків «ти-ти-ти-ти-ти», повторюваних зі швидкістю до 4 разів на секунду [7] . Кричить самець, вибравши підходяще дупло і кличучи біля нього самку. Якщо протягом одного-двох днів у відповідь заклик не чутний, самець летить в інше місце і починає заново. Почувши здалеку самця, самка перегукується з ним до тих пір, поки обидві птахи не зустрінуться [9] . Після утворення пари птиці, як правило, не співають. Сигнал занепокоєння - неголосне «тек-тек-тек» або «Піц-Піц-Піц» [5] . Потривожена на гнізді крутиголовка видає шиплячі звуки, подібно зміям , і подібно до них здатна сильно обертати шиєю [4] .

поширення

ареал

Захисна забарвлення дозволяє птахові злитися з фоном деревної кори

В Африці гніздиться в Алжирі і Тунісі в вузькій смузі уздовж берегів Середземного моря . В Євразії населяє велику територію зони лісів від східної частини Піренейського півострова і західної Франції на схід до басейну Колими , на південь від узбережжя Тихого океану , Сахаліну , Курильських і Японських островів, ще південніше центральних районів Китаю . На півночі Європи в даний час практично відсутня на Британських островах , однак гніздиться майже на всій території Скандинавії , виключаючи гірські райони на північ від 67-ї паралелі. У Росії зустрічається на північ до кордону лісу: в європейській частині до 65 ° с. ш., в Західному Сибіру до 66 ° с. ш., в басейнах Хатанги і Олени до 68 ° с. ш., в долині Колими до 69-ї паралелі [10] .

У Південній Європі гніздиться на південь до Середземного моря від північно-східної Іспанії на схід до північній Греції , а також на островах Мальорка , Івіса , Корсика , Сардинія і Сицилія ; спорадично зустрічається на півдні Португалії . На Поволжі - на південь до приблизно 49 ° с. ш. (район Волгограда ), в долині Уралу до 50 ° с. ш., в Казахстані на півночі в області 51-ї паралелі, на схід від до району Семипалатинська . У Монголії і Китаї на південь до Монгольського Алтаю , Хангайскіх гір , провінції Хейлунцзян і північній частині Корейського півострова . Ізольовані популяції південніше основного ареалу в Кашмірі і гірських районах середнього Китаю - в провінціях Ганьсу , Цинхай і Сичуань [10] .

До середини XX століття крутиголовка в невеликій кількості (до 200-400 пар) гніздилася в Великобританії , проте починаючи з 1973 року на острові реєструвалися лише поодинокі зустрічі цих птахів [11] . Крім того, в останні десятиліття значно скоротилася популяція птахів в різних державах Європи, зокрема в країнах Скандинавії, в Німеччині , Данії і Швейцарії [12] [13] [14] . Можливими причинами різкого скорочення чисельності називають зміну методів обробки орних земель, зміна клімату та зменшення кількості місць, придатних для влаштування гнізд [15] [16] .

міграції

Вертишійка - єдиний перелітний вид серед мешкають в Європі дятлових птахів. Тільки представники підвиду mauretanica, що мешкають на північному заході Африки, ведуть типово осілий спосіб життя. Птахи, що гніздяться на островах Середземного моря і в горах Центральної Азії, переміщаються на незначні відстані (в останньому випадку спускаючись в довколишні полонини). Решта популяції - віддалені мігранти. Райони зимівель європейських птахів перебувають на південь від Сахари в широкому поясі від Сенегалу , Гамбії та Сьєрра-Леоне на заході до Ефіопії на сході, на півдні досягаючи Демократичної Республіки Конго і Камеруну . Ця ж територія використовується і популяціями Західного Сибіру. Вертишейки з центральних районів Сибіру і Далекого Сходу зимують в Індії і Південно-Східної Азії , а також на південних японських островах. Незначна частина далекосхідних птахів переміщається в західні райони Аляски .

Місця проживання

У гніздовий період населяє розріджені листяні або змішані ліси, багаті старими деревами таких порід як осика , липа або береза . Часто селиться на лісових галявинах, околицях вирубок, узліссях , в лісопосадках і прибережних чагарниках. Чи не боїться людини і нерідко гніздиться в культивованих ландшафтах - плодових садах і парках. Найбільшою чисельності досягає на півдні лісової зони і в лісостепу , де звичайна; на переважній частині решті території рідкісна [5] . Відкритої степи , так само як і суцільного лісу уникає. На прольоті також зустрічається і на більш відкритих ландшафтах: оброблюваних полях, луках, піщаних дюнах і галькових пляжах. На зимівниках місця проживання більш різноманітні, але в будь-якому випадку багаті видами комах, якими харчується птах. Найбільше перевага віддається акацієвої савані .

розмноження

Вертишійка у дупла

На відміну від деяких видів дятлів, що не залишають гніздову територію в зимовий час, вертишейки щорічно утворюють нову пару. Птахи повертаються досить пізно, коли дерева вже покриті молодою зеленню - у другій половині квітня або першій половині травня, в залежності від широти. Так само, як і її родичі, крутиголовка гніздиться в пустотах старих дерев, проте через слабке дзьоба сама дупло майже ніколи довбає, а займає вже готове. Це може бути природна ніша в стовбурі або прогнилої гілці дерева, старе дупло дятла, трухлявий пень, а в деяких випадках і отвір в стіні старого сараю або дачного будиночка. При нагоді охоче займає штучні дуплянки і шпаківні, зрідка селиться в норах лисиці і береговушек в обривистих берегах і схилах степових балок. Буває, що в окрузі всі місця вже виявляються зайнятими іншими мешканцями, і тоді крутиголовка займає вподобане їй дупло, виганяючи з нього господарів. Серед постраждалих в таких випадках птахів - горихвістки , сірі мухоловки і інші дрібні лісові птахи [5] . Цікаво, що і сама крутиголовка іноді страждає подібним чином від навали більших птахів, таких як великого строкатого або сирійського дятлів . Найчастіше дупло знаходиться на висоті до 3 м від землі, але може бути і набагато вище - до 9 м [9] .

яйця вертишейки

Місце для майбутнього гнізда підшукує самець. Виявивши відповідне дупло, він голосно і довго кричить, кличучи самку. Буває, що вільної самки поблизу немає, і тоді через добу або двоє самець перебирається на інше місце, повторюючи все заново. Почувши заклик, самка відгукується здалеку таким же криком, і обидві птиці поступово зближуються, поки не зустрічаються і спаровуються де-небудь у верхній частині крони дерева [9] . Птахи не витрачають час на облаштування гнізда: стінки дупла не продовжують і додатковий гніздовий матеріал в нього не додають. Про колишніх господарів нерідко свідчать останки старого гнізда і яєчна шкаралупа під деревом. Спочатку на дні ніші може перебувати деревна труха, яка і служить своєрідною підстилкою. Потомство виводиться один або два рази за сезон, перші кладки в середній смузі Росії зустрічаються зазвичай в кінці травня або початку червня. Кількість яєць в кладці варіює в широких межах, але частіше за все буває від 7 до 10, в окремих випадках до 14 штук. У вперше птахів, що гніздяться, а також в несприятливі роки число яєць в кладці може не перевищувати 5 штук. Яйця блідо-білого забарвлення, розміром 16-23 × 13-17 мм [5] . При втраті кладки самка відкладає повторно, але вже з меншою кількістю яєць.

Самка відкладає з інтервалом одне яйце на добу, насиживание зазвичай починається з передостаннього яйця і триває протягом 12-14 днів. Провідну роль в інкубації грає самка, яку зрідка і на короткий час підміняє самець. Поява на світ потомства асинхронне, в результаті чого в одному гнізді можуть одночасно знаходиться як підросли пташенята, здатні лазити по стінках дупла, так і голі, з закритими слуховими проходами [9] . У тісному дуплі пташенята сидять пірамідою, до центру дзьобами, які розкриваються, коли батьки доторкаються до них [4] . Вигодовують пташенят обоє батьків, по черзі приносячи в зобі корм у вигляді кульок, які потім відригують в дзьоби пташенят. Біля дупла вертишейки поводяться обережно, при наближенні хижаків затаюючись і зливаючись на тлі кори дерев. В кінці червня - початку липня крикливі пташенята починають висовуватися з дупла, а через кілька днів у віці 23-27 днів стають на крило. Через кілька днів після цього виводки розпадаються і розсіюються [5] .

Вертишійка здобуває собі корм на поверхні землі, плюндруючи мурашники

живлення

У період розмноження крутиголовка харчується головним чином дрібними мурахами , в тому числі дерновим , жовтим земляним , рудим лісовим мурахами, а також різними видами з родів Lasius і Formica . При цьому крутиголовка здебільшого годують не дорослими особинами, а їх личинками і лялечками. Значно меншу частку в раціоні складають інші групи комах - попелиці , гусениці і жуки , а також рослинна їжа - ягоди і плоди. У пошуках корму птиці часто звертають увагу на виділяються, яскраві об'єкти - в їхніх шлунках нерідко знаходять дрібні металеві предмети, шматочки фольги і пластмаси .

Класифікація

Вертишійка номинативного підвиду
Вертишійка підвиду J. t. himalayana

Звичайна крутиголовка - один з двох видів африкансько-євроазіатського роду вертишеек Jynx , що виділяється в однотипної підродина Jynginae [17] [18] . Крім Jynx torquilla в нього також входить вид Jynx ruficollis - красногорлая крутиголовка , поширений в Африці на південь від Сахари [19] .

підвиди

Внутрішньовидова мінливість у вертишеек проявляється у варіюванні відтінків загальної забарвлення і деталей малюнка, при цьому розміри птахів змінюються незначно [20] . За цими ознаками різні автори виділяють від 4 до 7 підвидів цього виду. За даними Міжнародного союзу орнітологів , в даний час виділяють 6 підвидів [19] :

Деякі дослідники виділяють рудуватих вертишеек з Японії в окремий підвид J. t. japonica, до якого іноді відносять також і птахів з острова Сахалін [21] . Однак інші автори вважають форми J. t. japonica і J. t. sarudnyi лише проявами клінальной мінливості номинативного підвиду і J. t. chinensis, мотивуючи свою позицію тим, що в обох випадках зустрічаються особини, дуже схожі або ідентичні з європейськими [8] .

Див. також

Примітки

  1. Коблик Е. А, Редькін Я. А., Архипов В. Ю. Список птахів Російської федерації. - М .: КМК, 2006. - C. 136
  2. Беме Р. Л. , Флінт В. Є. Пятіязичний словник назв тварин. Птахи. Латинський, російська, англійська, німецька, французька / За заг. ред. акад. В. Е. Соколова . - М.: Російська мова , РУССО, 1994. - С. 198. - 2030 екз. - ISBN 5-200-00643-0 .
  3. Richarz, Steinbach, 2001.
  4. 1 2 3 Зауер, С.146
  5. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Рябіца, С.347-348
  6. Іванов та ін, С.309-311
  7. 1 2 Mullarney, с.228
  8. 1 2 Winkler, Christie, 2002
  9. 1 2 3 4 5 Мальчевський, Пукинский, С.213
  10. 1 2 Степанян, С.304-305
  11. Wryneck (Jynx torquilla) British Birds. ARKive. Дата звернення 7 листопада 2009 року Статичний 10 квітня 2012 року.
  12. Busche, С.344-351
  13. Østergaard, 2003
  14. Rittmann, С.25-28
  15. von Blotzheim, KM Bauer, 1980
  16. Murielle Mermod. Direction of autumn migration of the Wryneck (Jynx torquilla) in Europe Division of Conservation Biology, Zoological Institute, University of Berne. Дата звернення 7 листопада 2009 року Статичний 10 квітня 2012 року.
  17. Іванчев, 2005 , с. 281.
  18. De Pietri VL, Manegold A., Costeur L., Mayr G. A new species of woodpecker (Aves; Picidae) from the early Miocene of Saulcet (Allier, France) (англ.) // Swiss Journal of Palaeontology. - 2011. - Vol. 130. - P. 307-314. - doi : 10.1007 / s13358-011-0021-8 .
  19. 1 2 Gill F., Donsker D. (eds.). Woodpeckers IOC World Bird List (version 9.1). Дата звернення 6 лютого 2019.
  20. Іванчев, 2005 , с. 284.
  21. 1 2 3 4 Іванчев, 2005 , с. 285.

література

  • Іванов А. І., Козлова Є. В., Портенко Л. А., Тугаринов А. Я. Частина II // Птахи СРСР. - М. - Л.: Видавництво АН СРСР, 1953. - С. 309-311.
  • Іванчев В. П. вертишійка Jynx torquilla Linnaeus, 1758 // Птахи Росії і суміжних регіонів. Том 6. совоподібних, дрімлюгоподібні, серпокрильцеподібні, Сиворакшеподібні, одудоподібні, Дятлоподібні / відп. ред .: С. Г. Приклонский, В. П. Іванчев, В. А. Зубакин . - М.: Товариство наукових видань КМК, 2005. - С. 284-297. - 487 с. - ISBN 5-87317-198-X .
  • Зауер Ф. Птахи - мешканці луків, полів і лісів. - М.: Астрель, 2002. - 286 с. - ISBN 5-271-03191-8 .
  • Мальчевський А. С., Пукинский Ю. Б. Птахи Ленінградській області і суміжних територій. - Л.: Видавництво Ленінградського університету, 1983.
  • Рябіца В. К. Птахи Уралу, Приуралля і Західного Сибіру: Довідник-визначник . - Єкатеринбург: Изд-во Урал. ун-ту, 2001. - С. 347 -348. - 608 с. - ISBN 5-7525-0825-8 .
  • Степанян Л. С. Конспект орнітологічної фауни Росії і суміжних територій. - М.: Академкнига, 2003. - 808 с. - ISBN 5-94628-093-7 .
  • Busche G. Passage migration of Wrynecks (Jynx torquilla) at the German Bight (Helgoland and Schleswig-Holstein) in the period 1965 - 1 998 (англ.) // Vogelwarte. - 2004. - Vol. 42, no. 4. - P. 344-351.
  • Glutz von Blotzheim UN, Bauer KM Handbuch der Vögel Mitteleuropas: [ Ньому. ]. - Wiesbaden: Aula-Verlag, 1980.
  • Mullarney K., Svensson L., Zetterström D., Grant PJ Birds of Europe: [ Англ. ]. - United States: Princeton University Press, 2000. - С. 228. - 400 с. - ISBN 978-0-691-05054-6 .
  • Østergaard E. The Wryneck Jynx torquilla in Denmark, with special reference to the breeding population at Borris Hede 1970-2001 (англ.) // DOFT. - 2004. - Vol. 97, no. 4. - P. 303-311.
  • Richarz K., Steinbach G. Steinbachs Naturführer. Landvögel: Erkennen und bestimmen: [ Ньому. ]. - Ulmer (Eugen), 2001. - 191 с. - ISBN 3800142686 .
  • Rittmann H. Breeding success of Wryneck (Jynx torquilla) during the last 40 years in Sweden (англ.) // Ornis svecica. - 2003. - Vol. 13, no. 1. - P. 25-28.
  • Winkler H., Christie D. Family Picidae (Woodpeckers) // Handbook of the birds of the world: [ Англ. ] / Del Hoyo, J., Elliott, A., & Sargatal, J. (eds.). - Barcelona: Lynx Edicions, 2002. - ISBN 84-87334-37-7 .

посилання